• 0
preloader

Принцип роботи гідравлічної гальмівної системи автомобіля

Принцип роботи гідравлічної гальмівної системи автомобіля
22.01.2018
Статті
Час читання - 6 хвилин

Зміст:

    Гідравлічний тип гальмівної системи використовують на легкових автомобілях, позашляховиках, мікроавтобусах, малогабаритних вантажівках і спецтехніці. Робоче середовище - гальмівна рідина, 93-98% якої складають полігліколи і ефіри цих речовин. Решта 2-7% - присадки, які захищають рідини від окисления, а деталі та вузли від корозії.

    Схема гидравлической тормозной системы

    Схема гідравлічної гальмівної системи

    Складові елементи гідравлічної гальмівної системи:

    • 1 - педаль гальма;
    • 2 - центральний гальмівний циліндр;
    • 3 - резервуар з рідиною;
    • 4 - вакуумний підсилювач;
    • 5, 6 - транспортний трубопровід;
    • 7 - супорт з робочим гідроциліндром;
    • 8 - гальмівний барабан;
    • 9 - регулятор тиску;
    • 10 - важіль ручного гальма;
    • 11 - центральний трос ручного гальма;
    • 12 - бокові троси ручного гальма.

    Щоб зрозуміти роботу гальм, розглянемо детальніше функціонал кожного елемента.

    Педаль гальма

    Це важіль, завдання якого - передача зусилля від водія на поршні головного циліндра. Сила натискання впливає на тиск у системі та швидкість зупинки автомобіля. Щоб зменшити необхідне зусилля, на сучасних автомобілях є підсилювачі гальм.

    Головний циліндр і резервуар із рідиною

    Центральний гальмівний циліндр - вузол гідравлічного типу, що складається з корпусу і чотирьох камер з поршнями. Камери заповнені гальмівною рідиною. Під час натискання на педаль, поршні збільшують тиск у камерах і зусилля передається трубопроводом на супорти.

    Над головним гальмівним циліндром розташований бачок із запасом "гальмівки". Якщо гальмівна система протікає, рівень рідини в циліндрі зменшується і в нього починає надходити рідина з резервуара. Якщо рівень "гальмівної рідини" впаде нижче критичної позначки, на приладовій панелі почне блимати індикатор ручного гальма. Критичний рівень рідини загрожує відмовою гальм.

    Вакуумний підсилювач

    Гальмівний підсилювач став популярний завдяки впровадженню гідравліки в гальмівні системи. Причина - щоб зупинити автомобіль з гідравлічними гальмами потрібно більше зусиль, ніж у випадку з пневматикою.

    Вакуумний підсилювач створює вакуум за допомогою впускного колектора. Отримане середовище тисне на допоміжний поршень і в рази збільшує тиск. Підсилювач полегшує гальмування, робить водіння комфортним і легким.

    Трубопровід

    У гідравлічних гальмах чотири магістралі - по одній на кожен супорт. Трубопроводом рідина з головного циліндра потрапляє в підсилювач, що збільшує тиск, а потім окремими контурами постачається в супорти. Металеві трубки з супортами з'єднують гнучкі гумові шланги, які потрібні, щоб зв'язати рухомі та нерухомі вузли.

    Гальмівний супорт

    Вузол складається з:

    • корпусу;
    • робочого циліндра з одним або кількома поршнями;
    • штуцери прокачування;
    • посадкових місць колодок;
    • кріплень.

    Якщо вузол рухомий, то поршні розташовані з одного боку від диска, а другу колодку притискає рухома скоба, яка рухається на напрямних. У нерухомого гальмівного супорта поршні розташовані по обидва боки диска в цілісному корпусі. Супорти кріплять до маточини або до поворотного кулака.

    Тормозной суппорт с ручником

    Задній гальмівний супорт із системою ручного гальма

    Рідина надходить у робочий циліндр супорта і видавлює поршні, притискаючи колодки до диска і зупиняючи колесо. Якщо відпустити педаль, рідина повертається, а оскільки система герметична, підтягує і повертає на місце поршні з колодками.

    Гальмівні диски з колодками

    Диск - елемент гальмівного вузла, який кріпиться між маточиною і колесом. Диск відповідає за зупинку колеса. Колодки - плоскі деталі, які знаходяться на посадкових місцях у супорті по обидва боки диска. Колодки зупиняють диск і колесо за допомогою сили тертя.

    Регулятор тиску

    Регулятор тиску або, як його називають у народі, "чаклун" - це страхувальний і регулювальний елемент, який стабілізує автомобіль під час гальмування. Принцип роботи - коли водій різко натискає на педаль гальма, регулятор тиску не дає всім колесам автомобіля гальмувати одночасно. Елемент передає зусилля від головного гальмівного циліндра на задні гальмівні вузли з невеликим запізненням.

    Такий принцип гальмування забезпечує кращу стабілізацію автомобіля. Якщо всі чотири колеса загальмують одночасно, автомобіль з великою часткою ймовірності занесе. Регулятор тиску не дає піти в неконтрольований занос навіть під час різкої зупинки.

    Ручне або стоянкове гальмо

    Ручне гальмо утримує автомобіль під час зупинки на нерівній поверхні, наприклад, якщо водій зупинився на схилі. Механізм ручника складається з ручки, центрального, правого і лівого тросів, правого і лівого важелів ручного гальма. Ручне гальмо зазвичай з'єднують із задніми гальмівними вузлами.

    Коли водій тягне за важіль ручника, центральний тросик натягує правий і лівий тросики, які кріпляться до гальмівних вузлів. Якщо задні гальма барабанні, то кожен тросик кріпиться до важеля всередині барабана і придавлює колодки. Якщо гальма дискові, то важіль кріпиться до валу ручного гальма всередині поршня супорта. Коли важіль ручника в робочому положенні, вал висувається, натискає на рухому частину поршня і притискає колодки до диска, блокуючи задні колеса.

    Це основні моменти, які варто знати про принцип роботи гідравлічної гальмівної системи. Решта нюансів і особливості функціонування гідравлічних гальм залежать від марки, моделі та модифікації автомобіля.

    Зміст:

      Схожі статті

      Заміна гальмівних колодок і дисків Заміна гальмівних колодок і дисків
      29.12.2023
      Статті
      Гальмівна система
      Ремонт гальмівних дисків Ремонт гальмівних дисків
      27.11.2023
      Статті
      Гальмівна система
      Ремонт гальмівних супортів Ремонт гальмівних супортів
      29.09.2023
      Статті
      Гальмівна система

      записатися на сервіс

      Відправляючи форму, я погоджуюсь з умовами оферти надання послуг