• 0
preloader

Підвіска як вона є

Підвіска як вона є
01.04.2019
Статті
Час читання - 8 хвилин

Зміст:

    Ми знаємо, що десь під автівкою є підвіска. Що таке підвіска й чому підвіска Макферсона така популярна, читайте у нашій статті.

    Що таке підвіска

    Автомобільна підвіска

    Підвіска автомобіля

    Підвіска автомобіля — це система механізмів, вузлів та деталей. Складається вона з пружних та напрямних елементів, які амортизують автівку. Підвіска - це частина ходової, та сполучна ланка між шляхом та кузовом автомобіля.

    Основні задачі підвіски:

    • підвіска поглинає поштовхи та удари від дороги, при цьому знижує навантаження на кузов, підвищує комфорт водіння;
    • стабілізує автомобіль у процесі водіння створюючи нерозривний контакт дороги та коліс;
    • обмежує крен кузова;
    • зберігає маневреність та точність, не змінюючи траекторії руху та гальмування.

    Залежна та незалежна підвіски - про яку-таку залежність автівки ми говоримо? Не хвилюйтесь, мова йде про залежність або незалежність лівого та правого колеса однієї осі одне від одного, коли автівка долає нерівності.

    Залежна та незалежна автомобильні підвіски

    Залежна та незалежна підвіски - положення коліс

    Залежна підвіска

    Як ми вже казали, в цьому випадку пара коліс (передня або задня) жорстко зв'язані нерозрізним мостом (балкою). В залежності від приводу - одна пара ведуча, друга ні.

    Пара коліс не міняється відносно осі. Тобто тут ми бачимо закономірність: якщо ліве колесо залежної підвіски в'їжджає в яму, то праве піднімається вгору, й навпаки.

    Будова залежної підвіски

    Схема: залежна підвіска

    Залежні підвіски бувають:

    • ресорні;
    • пружинні.

    Сьогодні залежна підвіска практично не використовується в якості передньої на легкових автівках, частіше за все залежну підвіску встановлюють на задню вісь.

    Здається все зрозуміло. Які ж недоліки цієї підвіски?

    • не найкраща керованість;
    • невисокий рівень комфорту їзди биття від дороги водій відчуває на собі.

    Але також залежна підвіска має й переваги:

    • конструкція ця надійна та проста вв обслуговуванні;
    • автомобіль з ресорною залежною підвіскою має більшу вантажопід'ємність.

    Де же використовується залежна підвіска? Враховуючи високу вантажопід'ємність автівки із залежною підвіскою, використовується вона на позашляховиках (Jeep Wrangler, Mercedes Benz G-Class та ін.), комерційному транспорті та малотонажних гвантажівках. Якщо говорити про легкові автівки, то залежну підвіску встановлюють у якості задньої в автомобілях економ-класу.

    Незалежна підвіска

    У цьому випадку колеса однієї осі не з'єднані жорстко, як в залежній, й зміна положення одного колеса не впливає на положення іншого.

    Які недоліки є у незалежної підвіски:

    • конструкція незалежної підвіски більш складна, а значить - більш дорога;
    • через складність конструкції (кількість з'єднувальних та рухомих деталей) ми маємо меншу надійність при використанні.

    Плюси незалежної підвіски:

    • гарна маневреність;
    • стійкість автівки на високій швидкості, на поворотах;
    • комфорт, ця підвіска більш “м'якя”.

    Незалежна автомобільна підвіска

    Незалежна підвіска

    Незалежна підвіска використовується на передніх колесах міських легкових автівок. Але в деяких випадках незалежна підвіска встановлюється й на задню вісь.

    Існує кілька видів незалежних підвісок:

    • двоважільна;
    • підвіска МакФерсона.

    А тепер детальніше про знамениту підвіску McPherson

    Цю підвіску розробив американський інженер Ерл Стіл Макферсон, який спочатку працював у компанії General Motors, та намагався інтегрувати свою підвіску на автомобілях цієї компанії ще у другій половині 40-х років ХХ століття, але без особливих успіхів. Але пізніше Макферсон перейшов до компанії Ford та у 1948 році застосував свій винахід на моделі “Форд Ведет”.

    Макферсон планував встановлення своєї підвіски на передні та задні колеса, але від цієї ідї відмовились, через більш високу вартість виробницива. Сьогодні підвіску Макферсона у більшості випадків використовують у якості передньої.

     Підвіска McPherson

    Підвіска МакФерсон

    Так підвіска МакФерсона (вона ж “хитна свіча”) моиттєво набула популярності, й з часом витіснила залежну підвіску з передніх коліс в легкових автівках середнього цінового сегмента.

    Сьогодні підвіска МакФерсона складається з:

    • підрамника - це основной несучий елемент підвіски, він кріпиться до кузова за допомогою сайлентблоків, на нього кріпиться стійка, важіль, рульова рейка (або рульовий редуктор) ті інші деталі;
    • поперечного важеля - саме він змінює розвал колії та коліс при поворотах, наїді на перепону;
    • поворотного механізма (кулака) - він забезпечує поворот коліс за допомогою наконечників рульових тяг;
    • амортизатора та пружини (амортизаційної стійки) - вузол, що гасить вібрації та удари під час водіння по нервіній дорозі;
    • стабілізатора поперечної стійкості - деталь, яка зменшує боковий крен під час руху.

    Принцип роботи підвіски типу МакФерсона полягає у вертикальному русі амортизатора та пружини. Крім того амортизаційна стійка має міцну телескопічну будову, саме тому її називають “хитною свічою”.

    Будова підвіски Макферсона

    Схема підвіски Макферсона

    Підвіска Макферсон добре поєднується з рульовою рейкою, тому що рульова тяга знаходиться у чіткій відповідності з нижнім важелем підвіски, тобто вона розташовується на одній ліниії й кріпиться й тій же точці, довжина тяги й важеля зпівпадають.

    Виходить, що плюси та мінуси підвіски Макферсона роблять її оптимальною для передньопривідних легкових автомобілів та мікролітражок. Давайте розглянемо переваги й недоліки цієї підвіски детальніше.

    Недоліки:

    • Через велику зміну розвалу коліс у автівки з такою підвіскою екрованність нижче, вона менш стіка при маневрах, ніж незалежні підвіски інших типів.
    • Під час руху на кузові сильніше відчуваютьтся вібрації від нерівної дороги або перепон, ніж наприклад при підвісці з подвійними поперечними важелями.
    • Дорогий ремонт: у цій підвісці часто ламаються амортизаційні стійки, а якщо треба замінити деформовану деталь - доведеться знімати всю підвіску.

    Переваги:

    • Дігностика підки Макферсона простіша - до всіх елементів легко добратися й оглянути.
    • Завдяки компактності підвіски з'являється більше місця під капотом для поперечного розташування двигуна та трансміссії.
    • А низька вага підвіски полегшуєзагальну вагу автівки.

    Залежна підвіска - для пересіченої місцевості

    Залежна підвеска знадобиться там, де здає незалежна

    Все ж, яка підвіска краща - залежна чи незалежна? Відповідь проста: немає підвіски гіршої або кращьої, існують різні сфери застосування, й призначення у кожної підвіски своє.

    У залежної підвіски під балкою (її цільним мостом) висота кліренса завжди однакова. Це чудова якість для автомобіля, якиї їздит по бездоріжжю. Як раз з цієї причини у позашляховиків застосовується ресорна або пружинна задня підвіска і балкою.

    У незалежній підвісці висота кліренса може бути оманливою: заявлений один, але за рахунок різної висоти коліс на нерівній дорозі - кліренс може бути набагато нижчим. Алу в умовах асфальтового покриття - незалежна підвіска буде кращим рішенням, у неї й керованість краща, й водіння комфортніше.

    Зміст:

      записатися на сервіс

      Відправляючи форму, я погоджуюсь з умовами оферти надання послуг